Fractals

Fractal bloemWat zijn fractals?
Een fractal is een 'grove of gefragmenteerde geometrische vorm die in delen kan worden gesplitst, die elk een verkleinde kopie zijn van het geheel.'  Die eigenschap heet 'zelfgelijkenis' en het woord is afkomstig van het Latijnse fractus, dat 'breuk' betekent. Fractale patronen maken gebruik van vergroting, of schalen, wat leidt tot een effect dat 'onveranderlijkheid van schaal' heet. De term 'fractale geometrie' werd eind jaren vijftig van de vorige eeuw bedacht door de Franse wiskundige Benoît Mandelbrot in The Fractal Geometry of Nature. Hij bestudeerde onregelmatige natuurlijke fenomenen, zoals wolken, bloemkolen, broccoli en boomtakken.

Het delen van patronen wordt mogelijk gemaakt door de dynamiek van de Spiraal. Een patroon kan een voorspelbaar, terugkerend thema zijn dat voortkomt uit een stel onderdelen, zoals een combinatie van geometrische vormen. De belangrijkste manieren om patronen te delen zijn: rotatie, reflectie, translatie en schalen. Ook combinaties daarvan zijn mogelijk.

Ik geloof dat de Schepper geïnspireerd werd door geometrische verhoudingen toen hij het idee bedacht van het voortdurende ontstaan van vergelijkbare voorwerpen uit vergelijkbare voorwerpen.
Johannes Kepler, Duits wiskundige, astronoom en astroloog (1571 - 1630)

Om fractals te maken, bestaat er fractal-ontwerpsoftware. Daarmee creëer ik met veel plezier verrassende en eigenzinnige geometrische vormen met dieptewerking.

Fractalvoorbeelden
Hieronder meer voorbeelden. Klik op een afbeelding voor een vergroting.

Op het ontwerp en alle andere getoonde creaties in de vorm van teksten en afbeeldingen rust auteursrecht/copyright. Het is niet toegestaan deze teksten en afbeeldingen te kopiëren en/of te downloaden voor bijvoorbeeld commerciële of internetdoeleinden zonder schriftelijke toestemming van de maker/auteur. 
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Inhoud website © Shirley Hoekstra 2023 | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring